Svensk honung direkt från våra bigårdar i norra Skåne. Här följer lite info om vår honung.
– Våra bin samlar nektar från skog och ängar hos oss norr om Hässleholm. Vi skördar honungen vid olika tillfällen under säsongen vilket gör att vi får olika sorter som varierar i färg och smak beroende på vilka växter bina har samlat nektar från. Honungen blir väldigt smakrik beroende på variationen av blommor och växter.
– Försommarhonung – Blir ofta ljusgul i färgen, exempel på växter som bina samlar från är maskros, sälg, lönn, kastanj, äppleträd m.m.. (maj-juni)
– Högsommarhonung – Varierar i färgen från år till år, exempel på växter som bina samlar från är hallon, björnbär, lind, vitklöver, m.m.. (juni-juli)
– Sensommarhonung – Kan vissa år bli väldigt smakrik, exempel på växter som bina samlar från är ljung, lind, klöver m.m.. (juli-augusti)
– Vi tappar honungen på burk direkt efter slungning. Det innebär att det kan uppstå ett vitt skum uppe på ytan, detta är pollen och mycket små luftbubblor som stigit uppåt under kristalliseringen. Det innehåller mycket nyttigheter så var inte rädd att äta detta. Det är även ett tecken på att honungen har låg vattenhalt.
– Vi värmer inte honungen eftersom vi vill bevara alla nyttiga enzymer och antibakteriella ämnen.
– Vill man göra honungen flytande går det bra att värma (smälta) honungen i burken till ca 40 grader i ett vattenbad utan att den blir dålig. Honungen håller sig därefter flytande under en längre period om man förvarar den i rumstemperatur. Den blir inte dålig av att skifta i temperatur eftersom den innehåller antibakteriella ämnen. Däremot kan den skikta sig om den utsetts för varierande temperaturer vid långtidsförvaring. Därför rekommenderar vi att man ställer de burkar som man ännu inte öppnat i jämn och sval temperatur.
Läs mer om svensk honung på alltomhonung.se